Cum sa ascuti lantul drujbei folosind un kit pentru ascutirea lantului

Acest articol nu este pentru lucrătorii forestieri profesionişti, specialişti în tăiatul cu drujba, care îşi câştigă pâinea din lucrul la pădure.
Când discuţi cu ei despre ascuţirea corectă a unui lanţ, te liniştesc că lucrul ăsta nu se învaţă aşa uşor şi că trebuie să strici vreo 10 lanţuri până ce stăpâneşti tehnica (sau 100, nu mai ţin minte exact numărul :).

 

Depinde şi de talentul fiecăruia dar, oricum, vorbim despre un număr mare de ore de lucru, imposibil de atins de către ăştia ca noi, nişte simpli utilizatori ocazionali de drujbă.

 

Eu am început să folosesc un motoferastrau acum mai bine de 10 ani. Nu am lucrat mai mult de 15 ore adunat şi, în consecinţă, nu am învăţat să ascut lanţul folosind doar pila rotundă.

 

Ai apucat să tai cu fierăstrăul câteva ore?
Dacă da, bănuiesc că ai trecut cu bine de primul hop: pornirea drujbei la rece.

Deja ştii manevrele cu şocul, semişocul şi te-ai prins cum e cu trasul de demaror până se aud primele explozii din cilindru.

Ai început să tai, lanţul intră-n lemn ca-n brânză şi ai impresia că sportul ăsta e simplu şi, după câteva ore, vei deveni un guru al drujbelor.

 

Când lucrezi cu o drujbă nouă, sper că ştii să faci corect amestecul de ulei/benzină şi că nu ai ghinionul să prinzi pietre sau cuie înfipte în lemnele pe care le tai. Vei apuca aproximativ două ore de lucru din plin, cu un pit-stop pentru alimentarea cu benzină şi ulei de lanţ .

 

Încet, dar sigur, vei simţi că drujba nu mai taie aşa bine ca la început….
Primul gând: Ce prostie am făcut că nu l-am ascultat pe vecinul, că mi-a zis el să nu cumpăr Stihl (sau Husqvarna, Partner, Dolmar etc.).
Ce am făcut eu în acest moment şi ce face majoritatea începătorilor care şi-au cumpărat o drujbă nouă?
Am început să o turez mai tare şi s-o apăs în buştean, s-o ajut să intre în lemn (că poate nu are destulă putere, săraca).
O perioadă a funcţionat metoda asta, dar parcă trebuia să apăs din ce în ce mai tare, iar ea tăia din ce în ce greu.
Şi apoi, mi-am amintit de ascuţirea lanţului…
„STOP, opreşte-te, nu mai continua!”
Când lanţul începe să se uzeze şi drujba nu mai taie ca la început, trebuie să fii atent la următoarele trei semne:
– Motoferăstrăul nu mai înaintează în lemn la fel de repede. Tendinţa naturală a celui care taie este să ajute şina de ghidaj şi lanţul să înainteze în lemn, apăsând pe tăietură şi forţând drujba să avanseze mai repede.
– Turaţia şi, implicit zgomotul făcut de motor creşte, deoarece lanţul tocit „muşcă” mai puţin din lemn, iar sarcina motorului devine mai mică.
– Se modifică granulaţia rumeguşului aruncat de lanţ în timpul tăierii. Dacă la un lanţ ascuţit corect, rumeguşul are forma unor spirale, asemănătoare cu şpanul de la un strung sau o maşină de găurit, în schimb când dinţii lanţului se uzează, rumeguşul este din ce în ce mai fin şi mai prăfos.
Cea mai potrivită soluţie pentru a rezolva problema la faţa locului este folosirea kitului pentru ascuţirea lanţului. Împreună cu menghina mobilă, vei avea la îndemână toate accesoriile necesare întreţinerii lanţului şi a şinei de ghidaj, nefiind necesară întreruperea lucrului şi vizitarea unui atelier specializat.
În filmul de mai jos ai ocazia să înveţi cât de important este să ascuţi corect lanţul şi cum să utilizezi toate accesoriile pentru întreţinerea sinei de ghidaj şi a lanţului.

 

Aştept comentariile tale legate de recomandările făcute în acest articol. Dacă ai întrebări legate de folosirea drujbelor, te rog să adaugi un comentariu mai jos.

Related Posts:

Drujbă nouă? Cum se face un rodaj corect, ca din manual

Primele întrebări după ce ai ajuns acasă cu motoferastraul cel...

Cum sa Intretii Corect o Drujba – Ghidul Incepatorului

Daca nu iti castigi painea din taiatul lemnelor si meseria...

Reglare carburator la drujba Husqvarna

  Am observat că mulți dintre cei care dețin o...

Comments (1)

Buna ziua. Nu se vede niciun video! 🙂 Poate reusiti sa rezolvati. Textul a fost bun, dar fara rost, daca nu putem invata din video.

Răspunde