Stiri

Arborist echipat cu Husqvarna se odihneste in copac

 

Am observat că mulți dintre cei care dețin o drujbă Husqvarna ajung la concluzia că problema pe care o au — motorul nu mai trage bine, nu stă în ralanti, nu se turează cum se tura mai demult etc. – provine de la faptul că, într-un fel, cumva, șuruburile de pe carburator s-au mișcat și trebuie să regleze carburatorul.

Din păcate, regula lui Murphy se aplică și la drujbe: dacă ceva se poate strica mai rău, se va strica. Prin urmare, așteptați-vă ca problema pe care o aveți să fie mult mai serioasă. Fie motorul e gata, nu mai are compresie și normal că nu mai trage când îl bagi în lemn, fie trage aer pe undeva, fie are unul din multele defecte care pot să apară la o drujbă Husqvarna (sau Stihl, sau orice altă marcă).

Și, cum românul se pricepe să repare, în momentul în care nu îi place cum sună / trage / stă în ralanti drujba Husqvarna, primul lucru la care se gândește este … ce-ar fi să umblu (doar puțin) la reglajele carburatorului, că de-aia a lăsat Husqvarna găurile alea mari si rotunde în carcasă.

Cheie de reglaj specială?

Se pare că nu suntem singurii meșteri în lumea asta și probabil că mulți încearcă același lucru. Așa că, producătorul și-a luat măsuri de precauție. Au pus șuruburi cu un cap mai ciudat, ce pot fi rotite doar cu o șurubelniță specială, rotundă, cu niște zimți mărunți pe interior.

Unde găsiți o sculă din-asta? Magazinele Husqvarna nu prea vor să vândă chei de reglaj carburator. Nu le convine ca oamenii să vină cu aparatele dereglate iremediabil sau chiar stricate din cauza reglajelor greșite. Totuși, nu faceți nebunia să piliți capetele șuruburilor (pe bune, chiar am văzut drujbe mutilate în felul ăsta). Pe internet găsiți truse de șurubelnițe de reglat carburatorul, la prețuri decente.

Ce să verifici dacă drujba Husqvarna nu mai merge bine

Înainte să vă apucați să umblați la reglajele carburatorului, verificați elemente din lista de mai jos:

 • curățați filtrul de aer,
 • schimbați filtrul de carburant,
 • schimbați bujia,
 • furtunele de cauciuc care intră și ies din carburator să fie etanșe,
 • sita din toba de eșapament să nu fie înfundată,
 • dacă motorul mai are compresie — se trage greu de demaror când motorul este oprit.

Când se recomandă să reglați carburatorul

 • după rodaj — ați consumat aproximativ 3-5 rezervoare de benzină,
 • ați schimbat pompa de benzină de la care alimentați de obicei,
 • ați schimbat tipul de benzină (altă cifră octanică, alchilată, etc.),
 • lucrați mult la temperaturi extreme (foarte cald sau foarte frig) sau la altitudine mare,
 • folosiți alt ulei de amestec.

Iar dacă ați ajuns totuși să umblați la reglaje, aveți și cheia potrivită, regula de bun-simț este să învârtiți ușor de șuruburi, în jurul poziției actuale. Dacă trebuie să modificați mai mult de un sfert de tură, atunci mai bine opriți-vă. Mai mult ca sigur, problema este mai adâncă și trebuie să mergeți cu drujba Husqvarna la un service. Și încă ceva: mai bine nu umblați la șurubul „H”. Lăsați-l în pace. Vă trebuie tahometru și să știți datele din cartea de service a drujbei. Iar dacă greșiți, riscați să stricați motorul. Și e păcat ☹.

Sper că sfaturile mele v-au fost utile și să fiți printre norocoșii care trebuie doar să regleze carburatorul.

Spor!

PS. Tăiați Responsabil! Să-i lăsăm și pe copiii noștri să se bucure de păduri!

Primele întrebări după ce ai ajuns acasă cu motoferastraul cel nou: ”Mi-am cumpărat o drujbă, sunt cel mai tare! Hopa, că ziceau ceva de rodaj la motor? Oare cum se face chestia asta?”

Dacă drujba pe care tocmai vrei să o pornești merge cu benzină și e nou-nouță, nu ai ce face și trebuie să-i faci rodaj.

Pentru început, hai să lămurim ce este rodajul ăsta?

DEXonline.ro vine cu o definiție foarte bună (zic eu):

Punere în funcțiune a unui motor nou fără a-l forța, în scopul netezirii și ajustării suprafețelor de contact în mișcare ale pieselor componente

Este evident că atunci când un motor este nou, frecările între piese sunt mai mari și trebuie să treacă o perioadă până ce el va merge cum trebuie.

De ce este important să faci rodaj la un motor în 2 timpi?

Un scurt calcul, să vedem care este uzura unui motor de drujbă față de motorul obișnuit al unui autoturism:

O mașină (pe benzină), înt-o oră, la o turație medie de 2500 rpm, face aprox. 80km.

O drujbă care atinge turații maxime (în gol) de 11.000-13.000 rpm, la o folosire normală — hai să zicem o turație medie de 8500rpm — ar ”merge” cu viteza medie de 272 km/oră.

E clar că trebuie să avem grijă de ”mașina” asta, dacă vrem să ne țină și să nu îi facem o ”capitală” prea curând.

Cum se face corect rodajul unei drujbe?

Răspunsul ar trebui să îl găsim în primul rând, în manualul de utilizare.

Ce spune manualul de utilizare Husqvarna la capitolul despre rodarea motorului:

”Evitați folosirea la viteze mari pe o perioadă mai lungă în timpul primelor ore de funcționare.”

Hmmm, cam săraci în explicații suedezii ăștia?

Mergem la concurență, la manualul de utilizare Stihl, capitolul – Instrucțiuni de operare pe perioada rodajului:

”Un echipament nou nu trebuie să fie turat la turații mari în primele trei rezervoare . Evitați astfel sarcini mari nenecesare în perioada de rodaj. Așa cum toate piesele în miscare trebuie să se ”așeze” în timpul perioadei de rodaj, la fel și în motor frecările sunt mai mari în această perioadă. Motorul dezvoltă puterea maximă abia după 5 până la 15 plinuri de rezervor.”

Jawohl, parcă m-am mai luminat! Trei rezervoare nu turez tare motorul și evit sarcini mari.

Ca să aflu mai multe detalii, am consultat documentații de service și am discutat cu mai mulți drujbisti, și am scos următorii pași pe care trebuie să-i urmezi atunci când vrei să faci rodajul unui motor nou:

1) Asamblezi complet motofierastraul, inclusiv șina de ghidaj și lanțul.

2) Alimentezi cu combustibilul potrivit:

 • benzină proaspătă, minim 95, cumpărată de la o benzinărie cu trafic mare de mașini;
 • ulei motor 2 timpi, de calitate (Husqvarna, Stihl, Jonsered);
 • proporție amestec: 25 – 30ml la 1 litru de benzină. Pentru rodaj e bine să fie un pic mai bogat amestecul, chiar dacă pe bidon scrie 2%, dar nu depășiți 35ml la un litru de benzină.

 

3) Dacă drujba are în dotare pompă de ulei cu debit reglabil, debitul de ulei de lanț se reglează la maxim.

4) Se verifică încă odata întinderea lanțului. Trebuie să îl poți misca cu mâna, față-spate și să nu atârne deloc în partea de jos a lamei.

5) Se pornește motorul! Dacă ești începător, citește atent în manualul de utilizare despre pornirea la rece, pentru că prima pornire e mai ”tricky”. Prima drujbă am reușit s-o pornesc după două zile, nu spun din câte încercări.

6) Se lasă să meargă motorul la relanti, fără să-l accelerezi și fără să tai nimic, cam 1-2 minute (încălzirea).

7) Începe să tai lemne, nu foarte groase și nici foarte uscate, maxim 10-15cm diametru.

8) Înainte de a-l băga în lemn, turează motorul (cam trei sferturi din cursa maximă a trăgaciului) și bagă-l turat în lemn. Turația va scădea cam cu 20 de procente după ce intră în lemn.

ATENȚIE! O greșeală pe care o fac mulți începători: intră cu drujba subturată în lemn și o accelerează la maxim apoi, pentru a urca în turație și să nu moară motorul. Doar că în modul asta, motorul se va forța, se va supraîncălzi și uzura lui va crește exponențial. Pentru a afla mai multe despre cum să lucrezi cu o drujbă, citește articolul Cum să lucrezi cu o drujbă – Ghid de utilizare (Video).

9) Pentru niciun motiv, NU TURA LA MAXIM motorul în gol!

10) După primele 5 minute de lucru, oprește motorul și verifică întinderea lanțului. Așa cum motorul trebuie rodat, la fel și lanțul are o perioadă (mai scurtă) de rodaj. În plus, de fiecare dată când începi să tai, lanțul se încălzește destul de tare și se întinde.

11) Rodajul durează 3-5 rezervoare, după care poți, în sfârșit, să le arăți la vecini ce sculă ți-ai luat, să moară de ciudă.

Dacă ai întrebări, nu te sfii să-mi lași un comentariu mai jos. Promit să răspund la toate, personal.

Taie responsabil, Protejează pădurea!

 

Acest ghid se adreseaza atât începătorilor, care nu sunt familiarizați cu folosirea unei drujbe, dar și experților în tăiatul cu motoferăstrăul.

 

Indiferent de marcă, motoferastraul este o unealtă foarte utilă, cu ajutorul căruia poți face lucruri mărețe, cu efort aproape nul. Dar, în același timp, trebuie să fii conștient de pericolele la care te expui în timpul folosirii lui, în special dacă nu respecți câteva reguli de bază.

Video-ul ce urmează este un ghid de utilizare pentru drujbe Husqvarna, dar recomandărle și instrucțiunile expuse în el sunt valabile pentru toate mărcile de drujbe (Stihl, Dolmar etc), inclusiv marcile de drujbe ieftine (made in China).

Ce informații esențiale vei afla în acest film:

 • → Ce echipament de protecție trebuie să porți când lucrezi cu o drujbă.
 • → 3 lucruri esențiale pe care să le iei cu tine când mergi la doborât în pădure, ce îți pot salva viața în cazul unui accident.
 • → Care este raportul bun de ulei de amestec și benzină.
 • → Cum se ascute corect lanțul drujbei.
 • → Cum să dobori un copac asemeni unui lucrător forestier profesionist, alegând tu direcția și locul unde va cădea trunchiul.
 • → și multe alte secrete, pe care nu le găsești în manualele de utilizare…

 

 

Respectând recomandările din acest ghid de utilizare, vei reduce riscurile de a te accidenta și vei evita vizitele nedorite la service, nervii şi cheltuielile prilejuite de reparatiile ce nu se încadrează în garanţiile oferite de producători.

Aştept comentariile tale legate de recomandările făcute în acest articol. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, te rog să ni le transmiți, scriindu-le mai jos.

Daca nu iti castigi painea din taiatul lemnelor si meseria pe care o ai nu te tine 5 zile pe saptamana prin paduri, dar ai avut totusi suficiente motive ca sa-ti cumperi o drujba, merita sa citesti cateva sugestii de utilizare si intretinere ale unei drujbe.

Ma voi referi in special la drujbe Husqvarna si drujbe Stihl, deoarece acestea detin peste 90% din piata, iar regulile sunt valabile si pentru alte marci, chiar si din categoria de drujbe ieftine.

Cum se face rodajul unei drujbe?

Ai ajuns acasa cu drujba cea noua, ai uitat aproape tot ce ti-au spus cei de la magazin, iar manualul este prea gros si nu ai rabdare sa-l citesti. Ai retinut ca trebuie sa faci un rodaj, dar nu mai stii exact cum.
Ce fac cei mai multi in situatia asta? Suna un prieten care detine de ceva timp o drujba si este specialist in domeniul asta. Si in majoritatea cazurilor, sfatul primit este urmatorul: Da-i drumul la aparat si lasa-l sa mearga la relanti vreo doua rezervoare.

GRESIT!

ERONAT!

PENRU A FACE RODAJUL, NU LASATI DRUJBA SA MEARGA IN RELANTI!

Motoarele in 2 timpi sunt proiectate sa functioneze la turatii mari, peste 7000 rpm. La aceste turatii, combustibilul este ars in totalitate, nu se depune calamina pe piston si motorul functioneaza optim.

Rodajul corect al unei drujbe se face in sarcina usoara, taind lemne cu diametre mici (maxim 10-15 cm), pana se consuma primele 3-4 rezervoare de benzina.

Cat ulei se pune in benzina?

O intrebare des intalnita si la care veti auzi foarte multe variante de raspuns.

Motoarele in 2 timpi cu care sunt dotate aceste drujbe, degaja o cantitate apreciabila de noxe in timpul functionarii. La presiunile venite de la organismele de reglementare, producatorii au fost obligati sa reduca poluarea provocata de functionarea acestor motoare.

Pe langa proiectarea unor motoare noi (Husqvarna X-Torq, Stihl 4-Mix), reducerea noxelor s-a facut si prin imbunatatirea compozitiei uleiului de amestec, pentru a se diminua proportia necesara din amestecul cu combustibil.

Toti producatorii serioasi de drujbe: Husqvarna, Stihl, Dolmar, ofera uleiuri de amestec originale, imbuteliate in flacoane cu marca lor (Husqvarna LS+, Stihl HP).

Ei recomanda folosirea unei proportii de 2% ulei, adica 20 ml la un litru de benzina.

Din pacate, in Romania avem o problema legata de calitatea combustibilului pe care il gasim pe la statiile de alimentare. Chiar si producatorii de automobile se plang ca au cele mai mari procente de defecte ale sistemului de alimentare (injectoare) din Europa.

Atunci , pentru a evita o ungere insuficienta a motorului, trebuiesc respectate doua reguli:
1. Alimentati cu benzina proaspata, (nu mai veche de 2-3 saptamani), cumparata de la o statie cu trafic mare de masini.

2. Folositi o proportie de 2,5-3 % de ulei de amestec (25-30 ml la 1 litru de benzina), pentru a fi siguri ca ungerea motorului este suficienta.

 

Acestea sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecte un proaspăt posesor de drujba. Vei evita astfel vizitele nedorite la service, nervii şi cheltuielile prilejuite de reparatiile ce nu se încadrează în garanţiile oferite de producători.

Aştept comentariile tale legate de recomandările făcute în acest articol. Dacă ai întrebări legate de folosirea motouneltelor, te rog să o adaugi mai jos.

Cum alegi masina potrivită, ca să moară vecinii de ciudă când trec pe lângă curtea ta

Cu siguranţă că îţi doreşti un gazon perfect, aşa cum vezi în majoritatea filmelor ce rulează la TV.

De multe ori m-am întrebat daca nu cumva americanii ăştia, au găsit soluţia secretă şi au scăpat definitiv de buruieni şi bălării.

Ok, trezindu-ne din visare si revenind la iarba noastra de acasa, sa vedem cum facem ca şi gazonul nostru să arate ca-n filme. Un covor uniform, verde închis, fără pete maronii sau galbene şi tăiat la înălţimea potrivită.

Şi nu este deloc greu să ai şi în curtea ta, un asemenea gazon de vis. Trebuie doar să-l hrăneşti suficient (udat zilnic) şi să-l tunzi regulat, folosind o masină de tuns gazonul premium.

Iarna fiind dusă de ceva vreme, presupun că ai depăşit etapele mai grele din pregătirea unui gazon ideal: însămânţat, fertilizat, aerat, scarificat etc.

Dacă pentru aceste operatii merita să contractezi profesionişti, pentru tunderea ierbii nu se justifică acest lucru.

Este suficient să respecti intervalele de tăiere şi să alegi maşina potrivita. Vei transforma astfel, o munca chinuitoare şi enervantă, într-o activitate în aer liber şi o ocazie de a te relaxa şi a te distra.

Primul criteriu pentru alegerea unei maşini de tuns iarba este mărimea suprafaţei acoperită cu gazon.
Pentru suprafeţe mici, de 100 – 300 mp, o maşina de tuns gazon manuală este suficientă.

 

Avantajele acestui tip de masina:
– înălţimea de tăiere se poate regla la valori reduse, pâna la aproximativ 10 milimetri;
– tăierea ierbii se face curat, prin forfecare, fără a produce un stres semnificativ plantei.

Dezavantaje:
– Lucrul cu o astfel de maşina presupune un efort fizic, cu atât mai mare cu cât tunderea se face mai rar (ideal ar fi de minim doua ori pe saptamâna).

Oferta de maşini de tuns iarba manuale este mare, plaja de preţuri fiind intre 150 si 800 lei, în functie de dotările tehnice incluse. Husqvarna 54 este un exemplu de o astfel de maşină, ce se poate la cumpara la un pret decent.

La suprafete de gazon medii (200 – 800 mp), se recomandă maşini de tuns iarba electrice. Compacte si usor de manipulat, acestea prezintă toate avantajele aparatelor electrice: le-ai bagat în priza, ai apasat pe buton şi începi lucrul.

Se pot folosi pe orice pantă, nu au limitări de înclinare şi nu prezintă pericol de răsturnare.

 

În general au lăţimi de tăiere de 30 – 40 centimetri şi sunt prevazute cu saci colectori.

 

Principalul dezavantaj este dat de existenţa cablului prelungitor, ce limiteaza drastic spaţiul de folosire.

 

O categorie speciala de astfel de masini sunt roboţii de tuns gazon. Aceştia sunt cele mai avansate echipamente pentru tuns iarba în momentul actual.

Maşinile cu motor termic sunt recomandate pentru suprafeţe medii spre mari (500 – 2000 mp).

Pentru a transforma tunsul gazonului într-o experienţăa placută şi confortabilă, este recomandabil să achizitionezi o maşină de tuns gazonul cu propulsie.

Preţurile pentru o astfel de masina se încadreaza în intervalul 1100 – 2800 lei, modele premium situându-se peste nivelul de 2000 de lei.

Pentru evitarea nervilor şi a frustrărilor inutile, trebuie avut în vedere că o astfel de maşină este dotată cu un motor pe benzina. Secretul unei folosiri îndelungate şi fără incursiuni dese la service, constă în respectarea instrucţiunilor de folosire şi a celor de mentenanţă.

Din păcate, datorita construcţiei motoarelor cu care sunt dotate aceste masini şi a riscului de răsturnare, nu este permisa folosirea lor pe suprafeţe cu o pantă mai mare de 10{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1}.

Pentru terenuri mari: 3500 – 5000 mp, sau cu pante accentuate, de până la 40{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1}, maşina ideală este robotul automat de tuns gazonul, despre care am pomenit mai sus.

Curţile mari, cu suprafete peste 2000 mp, sunt servite cel mai bine prin cumpărarea unui utilaj multifuncţional, pe care îl puteti folosi pe tot parcursul anului. Vara la întreţinerea gazonului, iar iarna se poate folosi la degajarea zapezii de pe căile de acces. Este vorba despre tractorul de tuns gazon, foarte util pentru joburile din timpul anului .

Revenind la tema articolului, cum alegi o maşină de tuns iarba, din vasta ofertă de pe piaţă?

Ţinând cont de perioada de timp în care îti doresti sa te bucuri de investiţia ta, criteriile după care să te ghidezi ar trebui să fie: marca maşinii şi magazinul de unde o cumperi.

Este bine să alegi un model de la o firmă renumită, deoarece ai siguranţa calităţii superioare, atât ca mod de construire şi asamblare, cât şi în ceea ce priveşte elementele componente ( cuţit, motor, întrerupătoare etc.)

Astfel de mărci au reţele extinse de service-uri autorizate, deţin stocuri suficiente de piese de schimb şi asigură pregătirea personalului tehnic.

Datorita duratei mari de viaţă a produsului, îsi recomand să-l cumperi dintr-un magazin specializat.

 

Încearcă mai multe astfel de magazine şi alege-l pe acela care ţi-a lăsat cea mai bună impresie şi în care îşi va face plăcere să te întorci. Ideal este ca oamenii de acolo să îţi ofere sfaturi utile, avantaje la cumpărare şi un tratament privilegiat în cazul unor intervenţii de service.

Câteva mărci de renume pe care le găseşti în România, din care să alegi: Husqvarna, Honda, Viking şi Partner.

Şi în final, o recomandare valabilă pentru orice achizitie. Sapă pe internet şi află părerile altor deţinători de astfel de utilaje. Cu siguranţă vei găsi ponturi valoroase şi utile.

Dacă informaţiile din acest articol ţi se par utile , te rog lasă-mi un comentariu mai jos. Voi fi bucuros să-ţi răspund personal şi să te ajut să faci o alegere corecta.

ŞI SĂ NU TE MAI ROGI DE NIMENI PENTRU COSITUL DIN VARA ASTA!

Deţii mai multe hectare de păşune, ce trebuie cosite de două ori pe an? Ai animale şi trebuie să le asiguri fân pentru iarnă? Primeşti bani de la APIA şi trebuie să defrişezi şi să cureţi păşunea? Terenul tău nu este plat sau este în pantă şi nu poţi intra cu tractorul să-l coseşti?

E timpul să eviţi să mai munceşti din greu şi să-ţi distrugi sănătatea. Există alternative la vechea coasă, iar în occident, oamenii nu mai folosesc de mult coasele la întreţinerea păşunilor sau pentru obţinerea fânului la animale.

Cum să economiseşti 150 lei pe zi şi să-ţi faci treaba singur?

Am întrebat oamenii care vin în magazin nostru, cât costă să angajezi un om pentru cosit şi ce randament are. Din răspunsurile lor, am aflat că tariful este aproximativ 150 lei pe zi, plus mâncare şi băutură, iar un om poate  cosi pe zi, o suprafaţă de 25 pâna la maxim 50 de ari.

Cosaşii buni sunt ocupaţi şi au mult de lucru vara, aşa că cea mai mare problemă este să găseşti oameni serioşi, care să vină la muncă la timp şi să nu tragă chiulul.

Îţi prezint o unealtă cu care îţi poţi face singur treaba, când doreşti şi, chiar mai bine decât cu vechea coasă. Nu trebuie să mai umbli să angajezi meseriaşi  şi nu mai este necesar să te rogi de nimeni să vină să te ajute.

Se poate cosi chiar şi un hectar pe zi, cu efort minim?

Ştiu că sună prea frumos, dar dă-mi voie să-ţi explic.

O motounealtă este astfel proiectată încât să reducă la minimum efortul depus de utilizator, în timpul folosirii ei. Greutatea aparatului este susţinută de tot corpul. Braţele şi spatele nu mai obosesc pentru că efortul de a tăia iarba este redus. Iarba este tăiată uşor, datorită motorului ce învârte cuţitul cu o turaţie foarte mare.

Folosirea unei motocoase se învaţă în câteva zile, mult mai repede decât cositul tradiţional. Iar cheltuiala cu benzina este de cinci ori mai mică decât plata unui cosaş, în timp ce suprafaţa cosită este de două ori mai mare.

9,5 motive pentru care merită să alegi o motocoasă Husqvarna

 1. 1.  Au motoare puternice, de 2,2 şi 2,7 cai putere. Indiferent de sarcina la care o vei folosi, motounealta va avea suficentă putere pentru a face faţă cu brio solicitărilor.
 2. 2.  Sunt proiectate special pentru a reduce oboseala, mai ales în zilele în care suprafaţa ce trebuie cosită este mare şi lucrul se prelungeşte.
 3. 3.  Modelul nou de ham, ce susţine unealta, distribuie uniform greutatea pe umeri şi pe şolduri, reducând oboseala ce apare după o perioadă mai lungă de lucru.
 4. 4.  Amortizoarele de vibraţii au fost proiectate să reducă la minimum vibraţiile din mânere, evitând astfel apariţia senzaţiilor neplăcute, ce se fac simţite în cazul altor motounelte, după o utilizare prelungită.
 5. 5.  Lungimea tijei şi angrenajul unghiular au fost proiectate astfel încât dispozitivul de tăiere să fie paralel cu solul. În plus, mânerul este reglabil şi astfel se poate adopta o poziţie naturală în timpul lucrului, iar spatele şi mâinile nu mai obosesc.
 6. 6.  Supraînălţarea mânerului face uşor cositul ierbii în zonele cu pante mai accentuate.
 7. 7.  Motorul porneşte uşor, chiar şi începătorii nu trebuie să se teamă că vor avea probleme cu pornirea uneltei.
 8. 8.  Consumul redus cu peste 20{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1} faţă de generaţia anterioară de motoare, iar noxele emise în atmosferă diminuate cu 75{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1}.
 9. 9.  Husqvarna 535 R şi 545 R au cel mai bun raport pret/putere de pe piată. Comparând preţurile la produsele similare (Stihl FS 130 şi Stihl FS 260), vei observa că motouneltele Husqvarna sunt cele mai bune oferte existente pe piaţa din România.
 10. 9,5 Pentru că vei avea cea mai tare motocoasă din sat

Ce pierzi dacă nu profiţi de oferta din această primăvară de la Husqvarna?

û      Nu vei beneficia de pachetul cu accesorii gratuite, în valoare de peste 200 lei, ce urmează să le primeşti pe baza cuponului de reduceri din plic.

û      Nu vei avea posibilitatea să-ţi planifici dupa bunul tău plac activităţile agricole, ci va trebui să te adaptezi la programul altora.

û      Nu vei scăpa de stresul găsirii de oameni serioşi, pe care să-i tocmeşti pentru lucru. Şi chiar dacă îţi vor veni la lucru la timp şi nu vor trage chiulul, nu vei scăpa de stresul de a le asigura transportul, mâncarea şi băutura.

DE CE merită să investeşti acum?

Haide  să facem câteva socoteli: să  presupunem că deţii trei hectare, pe care trebuie să le coseşti de două ori anul acesta.

Dacă angajezii un om să facă munca asta, considerând că este meseriaş bun şi coseşte cam 50 de ari pe zi, va trebui să-l tocmeşti pentru 12 zile. Calculând că-ţi cere 150 lei pentru ziua de lucru, plus mâncare şi băutură de aproximativ 10 lei pe zi, rezultă:

160 lei / zi X 12 zile = 1920 lei

Deci, să angajezi pe cineva pentru cositul de anul acesta, te va costa aproape 2000 lei. În această sumă nu intră operaţii de curăţare a arboretului şi defrişarea păşunilor, care sunt alţi bani.

Ce ofertă specială avem pentru motocoasele Husqvarna 535 R şi Husqvarna 545 Rx?

În această primăvară oferim SUPERAVANTAJE la aceste motounelte Husqvarna.

bullet cel mai bun preţ de pe piaţă comparativ cu celelalte modele ale concurenţei, din aceeaşi gamă de puteri şi caracteristici;

Tabel comparativ Husqvarna vs. Stihl

Husqvarna 535 R

Putere: 2.2 CP,
Capacitate: 34,6 cm³

2.499 lei

Stihl FS 130

Putere: 1.9 CP,
Capacitate: 36,3 cm³

3.190 lei

Husqvarna 545 RX

Putere: 2.8 CP,
Capacitate: 45,7 cm³

3.049 lei

Stihl FS 260

Putere: 2.7 CP,
Capacitate: 41,6 cm³

3.490 lei

 

bullet vei primi pe loc, GRATUIT, la alegere, produse în valoare de 200 lei, respectiv 250 lei, în momentul achiziţionării uneia din cele două motocoase.

bullet posibilitatea cumpărării în rate. Chiar dacă nu ai toată suma de bani disponibilă, poţi cumpăra în rate, FĂRĂ DOBANDĂ, pe 3 sau 6 luni, prin cardul de credit de la BCR (valabil doar pentru livrările directe, din magazin).

bullet garanţia satisfacţiei. Ştim că suma de bani nu este mică şi de aceea vrem să fii sigur că unealta pe care o iei, este potrivită pentru sarcinile la care urmează să o foloseşti. De aceea, venim acasă la tine şi punem la lucru motocoasa, să te convingi cât de uşor se lucrează cu ea şi cât de bine taie brazdele de fân (valabil doar pentru programări în judeţul Cluj).

Recomandări pentru alegerea unei drujbe bune !

 

Citind acest articol pe website-ul unui dealer Husqvarna, te vei întreba, pe bună dreptate de altfel, cât de obiectiv va fi răspunsul la întrebarea din titlu?

Scopul meu este să-ţi arăt punctele tari şi slabe ale fiecărei game de motoferăstraie fabricate de cei doi producători şi, mai ales, ce întrebări să pui în momentul în care te hotăreşti să-ţi cumperi o drujbă.

De ce am ales doar aceste mărci? Pentru că Husqvarna şi Stihl sunt lideri mondiali, împreună au peste 90{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1} din piaţa de ferăstraie cu lanţ din România, iar distribuitorii lor se găsesc în majoritatea oraşelor.

Aşadar, te-ai hotărât să-ţi cumperi o drujbă şi începi să cauţi modelul potrivit.

Prima întrebare: din ce gamă de produse să aleg?

Producătorii de echipamente forestiere îşi împart produsele în trei game: hobby, standard (semi-profesionale) şi profesionale. Diferenţele dintre ele sunt mari şi este recomandabil să alegi bine categoria în care te încadrezi.

Categoria de drujbe hobby

Sunt cele mai ieftine aparate, dar condiţia să alegi un produs din această categorie este să o foloseşti „foarte ocazional” (de câteva ori pe an), la secţionat buşteni mai subţiri de 15-20 cm şi să o întreţii exact cum scrie în manual.

Gama Husqvarna hobby cuprinde modelele 236 şi 240e, iar Stihl are serile MS 170D, MS 171 şi MS 181.

Diferenţa dintre cele două modele Husqvarna este insesizabilă, cu excepţia preţului. Chiar mai mult, Husqvarna 236 şi 240e sunt echipate cu acelaşi motor în doi timpi. Amândouă sunt produse aflate de ceva vreme pe piaţă, au trecut de bolile copilăriei şi sunt fiabile.

La Stihl, modelul MS 170 D este mai aproapiat de o jucărie, iar modelul MS 181 C-BE are un preţ de listă exagerat. Stihl MS 181 asigură un raport bun preţ/putere, mai ales când îl găsiţi într-o promoţie.

În această gamă de produse, principalul criteriu de selecţie este regimul de folosire a motoferăstrăului.  Dacă îl vei folosi la mai mult de două căruţe de lemne pe an şi o curăţare a livezii, atunci alege un model din gama semiprofesională.

Categoria de drujbe standard (semi-profesională)

Această gamă de mijloc este cea mai potrivită pentru utilizatorii obişnuiţi, care nu îşi câştigă existenţa din tăiatul lemnelor. Intervalul de puteri este între 2 şi 4 cai putere. Au multe din dotările modelelor profesionale şi sunt suficient de puternice pentru majoritatea sarcinilor uzuale dintr-o gospodărie.

Pentru a face o comparaţie în această clasă, mai întâi trebuie să amintesc despre un mit foarte răspândit în rândul fanilor celor două mărci.

Mit: Stihl are doi segmenţi pe piston, deci este mai puternică

Fără să intru adânc în teoria motoarelor în doi timpi, pot afirma că motoarele Stihl cu 2 segmenţi dezvoltă puterea începând de la turaţii mai joase. În schimb motoarele Husqvarna cu 1 segment pe piston, merg la turaţii mai înalte, datorită diferenţei de greutate şi, implicit, a vibraţiilor mai mici ale pistonului.

În cazul unei folosiri corecte a aparatului, când lanţul este introdus în lemn la turaţia maximă, nu există o diferenţă de putere între cele două mărci. Însă cum mulţi utilizatori începători evită să tureze la maxim motorul, înainte de pornirea tăierii, în cazul folosirii unei drujbe Stihl, beneficiază de o rezervă de putere la turaţii mai joase.

Cu siguranţă, modele similare ale celor doi producători, au puteri egale la o folosire corectă. Vizionând demonstraţii filmate cu fierăstrul Husqvarna 55 şi omologul lui Stihl 271 , vei observa că se comportă la fel de bine, în sarcini asemănătoare.

Iar în ultima perioadă, Husqvarna a lucrat la corectarea aceastei probleme, noile motoare X-torq® dezvoltând o putere mai mare, la turaţii joase.

Deci, ce model de drujbă este mai bun?

Husqvarna 55 şi Stihl 271 sunt cele mai versatile modele din această gamă semi-profesională. Fac faţă la orice sarcini uzuale ce apar într-o gospodărie: doborâtul în pădure de arbori pentru lemne de foc, curăţarea şi secţionarea lor, întreţinerea unei livezi de dimensiuni mari, activităţi de dulgherie, etc.

Pentru bugete de criză, Husqvarna 135 este un model mai ieftin, recomandabil în locul unui fierăstrău hobby, iar de la Stihl, modelul MS 231 este recomandat pentru o gospodărie medie.

Categoria de drujbe profesională

Utilizatorii acestor echipamente sunt profesionişti, ce îşi câştigă existenţa din folosirea motoferăstraielor. În general, au lucrat cu ambele mărci şi preferă o marcă sau alta pe baza experienţelor avute în trecut.

Ambii producători pun accentul pe fiabilitate şi ergonomie, modelele din această gamă făcând faţă la cele mai grele sarcini.

Ca şi în cazul altor domenii, gradul de mulţumire al clienţilor depinde foarte mult de costul pieselor de schimb şi al consumabilelor şi, de asemenea, de calitatea servciilor post-vânzare,oferite de distribuitorii celor două mărci.

Cel mai important criteriu de selecţie: serviciile postvânzare

Din păcate, orice drujbă aţi alege, veţi ajunge înapoi la magazin pentru consumabile şi service. Relaţia cu oamenii din acest magazin va determina gradul de mulţumire ce vă rămâne după cumpărarea unei drujbe.

În concluzie, întrebarea corectă ar fi: „Ce magazin local oferă servicii mai bune: Stihl sau Husqvarna?”. Iar pentru a afla răspunsul corect, va trebui să cereţi părerea prietenilor, vecinilor care au deja drujbe şi să mergeţi la magazine să vedeţi exact ce vă oferă.

În felul acesta, experienţa achiziţionării unui motoferăstrău va fi una plăcută, iar utilizându-l, veţi fi mulţumit de alegerea făcută.

Iarnă înseamnă zăpadă. Şi zăpadă înseamnă să dai cu lopata. Află cum să faci mai uşoară munca de curăţare a zăpezii!

 

Este Decembrie, iarna a început şi surprinzător, au căzut primele zăpezi… adevărate.

 

Dacă în alţi ani prima ninsoare serioasă venea după 15 Ianuarie, anul acesta am avut „noroc” şi, înainte chiar de startul iernii astronomice, să ne trezim într-o frumoasă dimineaţă cu un strat de 25 de centimetri de zăpadă.

Iar dacă vorbim de ninsori şi zăpadă, vorbim şi de curăţarea drumurilor şi trotuarelor. Iar dacă primarul nu a fost luat prin surprindere şi chiar se străduieşte să cureţe drumurile publice, atunci vorbim despre deszăpezirea aleilor şi curţilor noastre.

 

Dacă pentru copii zăpada reprezintă o bucurie şi startul unor activităţi unice şi distractive, pentru noi, proprietarii de case, ninsoarea înseamnă mai mult o corvoadă şi o muncă extenuantă. Pentru că zăpada înseamnă mânuitul lopeţii, înseamnă curăţarea aleilor şi trotuarelor şi, înseamnă multă muncă suplimentară.

 

Sau există o variantă mai uşoară?

 

Da, putem alege să scurtăm substanţial timpul de muncă şi, pe deasupra, chiar să ne distrăm degajând zăpada.

 

Dacă suprafaţa pe care trebuie să o curăţaţi este mai mare de 100 m², merită să investiţi într-o freză de zăpadă. Veţi economisi multe ore de muncă grea şi plictisitoare.

 

Iar dacă suprafaţă ce trebuie curăţată este mai mare, sau dacă în zona dvs. ninge mult, alegeţi o freză de zăpadă profesională, cu evacuarea în două trepte. Veţi transforma curăţarea zăpezii într-o activitate distractivă şi entuziasmantă.

 

3 sfaturi de care să ţineţi cont când vă hotărâţi să cumpăraţi o freză de zăpadă:

 

– Aleile şi trotuarele să fie curăţate de pietre, altfel aveţi şanse mari să plătiţi câteva geamuri sparte la vecini, pentru că zăpada zboară din coşul frezei peste 15 metri;

– Dacă aveţi de curăţat zone înclinate, este bine să alegeţi o freză de zăpadă cu un motor mai puternic de 6,5CP, pentru a face faţă sarcinii mai mari la tracţiunea în rampă (de exemplu modele Husqvarna ST261E, sau ST276EP);

– Pentru curăţarea suprafeţelor mari (cum ar fi: parcări hoteluri, pensiuni, service-uri auto), unde sunt necesare multe manevre de întoarcere, este foarte utilă facilitatea decuplării tracţiunii pe câte o roată, utilajul fiind astfel mult mai uşor de manevrat.

 

Dacă totuşi aţi ales îndepărtarea zăpezii cu lopata, ţineţi cont de câteva sfaturi: nu vă supraestimaţi condiţia fizică, începeţi uşor, degajând cantităţi mici de zăpadă şi faceţi pauze dese.

 

Vă doresc să daţi cât mai puţin la lopată iarna asta!

Acest articol nu este pentru lucrătorii forestieri profesionişti, specialişti în tăiatul cu drujba, care îşi câştigă pâinea din lucrul la pădure.
Când discuţi cu ei despre ascuţirea corectă a unui lanţ, te liniştesc că lucrul ăsta nu se învaţă aşa uşor şi că trebuie să strici vreo 10 lanţuri până ce stăpâneşti tehnica (sau 100, nu mai ţin minte exact numărul :).

 

Depinde şi de talentul fiecăruia dar, oricum, vorbim despre un număr mare de ore de lucru, imposibil de atins de către ăştia ca noi, nişte simpli utilizatori ocazionali de drujbă.

 

Eu am început să folosesc un motoferastrau acum mai bine de 10 ani. Nu am lucrat mai mult de 15 ore adunat şi, în consecinţă, nu am învăţat să ascut lanţul folosind doar pila rotundă.

 

Ai apucat să tai cu fierăstrăul câteva ore?
Dacă da, bănuiesc că ai trecut cu bine de primul hop: pornirea drujbei la rece.

Deja ştii manevrele cu şocul, semişocul şi te-ai prins cum e cu trasul de demaror până se aud primele explozii din cilindru.

Ai început să tai, lanţul intră-n lemn ca-n brânză şi ai impresia că sportul ăsta e simplu şi, după câteva ore, vei deveni un guru al drujbelor.

 

Când lucrezi cu o drujbă nouă, sper că ştii să faci corect amestecul de ulei/benzină şi că nu ai ghinionul să prinzi pietre sau cuie înfipte în lemnele pe care le tai. Vei apuca aproximativ două ore de lucru din plin, cu un pit-stop pentru alimentarea cu benzină şi ulei de lanţ .

 

Încet, dar sigur, vei simţi că drujba nu mai taie aşa bine ca la început….
Primul gând: Ce prostie am făcut că nu l-am ascultat pe vecinul, că mi-a zis el să nu cumpăr Stihl (sau Husqvarna, Partner, Dolmar etc.).
Ce am făcut eu în acest moment şi ce face majoritatea începătorilor care şi-au cumpărat o drujbă nouă?
Am început să o turez mai tare şi s-o apăs în buştean, s-o ajut să intre în lemn (că poate nu are destulă putere, săraca).
O perioadă a funcţionat metoda asta, dar parcă trebuia să apăs din ce în ce mai tare, iar ea tăia din ce în ce greu.
Şi apoi, mi-am amintit de ascuţirea lanţului…
„STOP, opreşte-te, nu mai continua!”
Când lanţul începe să se uzeze şi drujba nu mai taie ca la început, trebuie să fii atent la următoarele trei semne:
– Motoferăstrăul nu mai înaintează în lemn la fel de repede. Tendinţa naturală a celui care taie este să ajute şina de ghidaj şi lanţul să înainteze în lemn, apăsând pe tăietură şi forţând drujba să avanseze mai repede.
– Turaţia şi, implicit zgomotul făcut de motor creşte, deoarece lanţul tocit „muşcă” mai puţin din lemn, iar sarcina motorului devine mai mică.
– Se modifică granulaţia rumeguşului aruncat de lanţ în timpul tăierii. Dacă la un lanţ ascuţit corect, rumeguşul are forma unor spirale, asemănătoare cu şpanul de la un strung sau o maşină de găurit, în schimb când dinţii lanţului se uzează, rumeguşul este din ce în ce mai fin şi mai prăfos.
Cea mai potrivită soluţie pentru a rezolva problema la faţa locului este folosirea kitului pentru ascuţirea lanţului. Împreună cu menghina mobilă, vei avea la îndemână toate accesoriile necesare întreţinerii lanţului şi a şinei de ghidaj, nefiind necesară întreruperea lucrului şi vizitarea unui atelier specializat.
În filmul de mai jos ai ocazia să înveţi cât de important este să ascuţi corect lanţul şi cum să utilizezi toate accesoriile pentru întreţinerea sinei de ghidaj şi a lanţului.

 

Aştept comentariile tale legate de recomandările făcute în acest articol. Dacă ai întrebări legate de folosirea drujbelor, te rog să adaugi un comentariu mai jos.

Primele întrebări după ce ți-ai cumpărat o drujbă nouă: ”Mi-am cumpărat o drujbă nouă! Trebuie să-i fac rodaj ? Cum se face chestia asta?”

Da, dacă ți-ai luat o drujbă pe benzină, trebuie să-i faci rodaj.

Dar, pentru început, hai să lămurim ce este rodajul ăsta?

DEXonline.ro vine cu o definiție foarte bună, zic eu:

Punere în funcțiune a unui motor nou fără a-l forța, în scopul netezirii și ajustării suprafețelor de contact în mișcare ale pieselor componente

Este evident că atunci când este nouă drujba, frecările între piese sunt mai mari și trebuie să treacă o perioadă până ce motorul va merge cum trebuie.

De ce este important să faci rodaj la un motor în 2 timpi?

Un scurt calcul, să vedem care este uzura unui motor de drujbă față de motorul obișnuit al unui autoturism:

O mașină (pe benzină), înt-o oră, la o turație medie de 2500 rpm, facem aprox. 80km.

O drujbă care atinge turații maxime (în gol) de 11.000-13.000 rpm, la o folosire normală, hai să zicem o turație medie de 8500rpm, ar ”merge” cu viteza medie de 272 km/oră.

E clar că trebuie să avem grijă de ”mașina” asta, dacă vrem să ne țină și să nu îi facem o ”capitală” prea curând.

Cum se face corect rodajul unei drujbe?

Răspunsul ar trebui să/l găsim în primyul rând citind manualul de utilizare.

Ce spune manualul de utilizare Husqvarna la capitol despre rodarea motorului:

”Evitați folosirea la viteze mari pe o perioadă mai lungă în timpul primelor ore de funcționare.”

Hmmm, cam săraci în explicații suedezii ăștia?

Mergem la concurență, la manualul de utilizare Stihl, capitolul – Instrucțiuni de operare pe perioada rodajului:

”Un echipament nou nu trebuie să fie turat la turații mari în primele trei rezervoare . Evitați astfel sarcini mari nenecesare în perioada de rodaj. Așa cum toate piesele în miscare trebuie să se ”așeze” în timpul perioadei de rodaj, la fel și în motor frecările sunt mai mari în această perioadă. Motorul dezvoltă puterea maximă abia după 5 până la 15 plinuri de rezervor.”

Jawohl, parcă m-am mai luminat! Trei rezervoare nu turez tare motorul și evit sarcini mari.

Ca să aflu mai multe detalii, am consultat documentații de service și am discutat cu oameni din branșă, și am scos următorii pași pe care trebuie să-i urmezi atunci când vrei să faci rodajul unui motor nou:

1) Asamblezi complet motofierastraul, inclusiv șina de ghidaj și lanțul.

2) Alimentezi cu combustibilul potrivit:

 • benzină proaspătă, minim 95, cumpărată de la o benzinărie cu trafic mare de mașini (exclus Lukoil);
 • ulei motor 2 timpi, de calitate (Husqvarna, Stihl, Jonsered);
 • proporție amestec: 25 – 30ml la 1 litru de benzină. Pentru rodaj e bine să fie un pic mai bogat amestecul, chiar dacă pe bidon scrie 2%, dar nu depășiți 35ml.

 

3) Dacă drujba are în dotare pompă de ulei cu debit reglabil, debitul de ulei de lanț se reglează la maxim.

4) Se verifică încă odata întinderea lanțului. Trebuie să îl poți misca cu mâna, față-spate și să nu atârne deloc în partea de jos a lamei.

5) Se pornește motorul! Dacă ești începător, citește atent în manualul de utilizare despre pornirea la rece, pentru că prima pornire e mai ”tricky”. Prima drujbă am reușit s-o pornesc după două zile, nu spun din câte încercări.

6) Se lasă să meargă motorul la relanti, fără să-l accelerezi și fără să tai nimic, cam 1-2 minute (încălzirea).

7) Începe să tai lemne, nu foarte groase și nici foarte uscate, maxim 10-15cm diametru.

8) Înainte de a-l băga în lemn, turează motorul (cam trei sferturi din cursa maximă a trăgaciului) și bagă-l turat în lemn. Turația va scădea cam cu 20% după ce intră în lemn.

ATENȚIE! O greșeală pe care o fac mulți începători: intră cu drujba subturată în lemn și o accelerează la maxim apoi, pentru a urca în turație și să nu moară motorul.Doar că acesta se va forța, se va supraîncălzi și uzura lui va crește exponențial. Pentru a afla mai multe despre cum să lucrezi cu o drujbă, citește articolul Cum să lucrezi cu o drujbă – Ghid de utilizare (Video).

9) Pentru niciun motiv, NU TURA LA MAXIM motorul în gol!

10) După primele 5 minute de lucru, oprește motorul și verifică întinderea lanțului. Așa cum motorul trebuie rodat, la fel și lanțul are o perioadă (mai scurtă) de rodaj. În plus, de fiecare dată când începi să tai, lanțul se încălzește destul de tare și se întinde.

11) Rodajul durează 3-5 rezervoare, după care poți, în sfârșit, să le arăți la vecini ce sculă ți-ai luat, să moară de ciudă (nu uita să reglezi debitul la pompa de ulei de lanț în funcție de lemnele pe care le tai și de ce tip de ulei folosești).

Dacă ai întrebări, nu te sfii să-mi lași un comentariu mai jos. Promit să răspund la toate, personal.

Taie responsabil, Protejează pădurea!