Care drujbă este mai bună: Stihl sau Husqvarna ?

Recomandări pentru alegerea unei drujbe bune !

 

Citind acest articol pe website-ul unui dealer Husqvarna, te vei întreba, pe bună dreptate de altfel, cât de obiectiv va fi răspunsul la întrebarea din titlu?

Scopul meu este să-ţi arăt punctele tari şi slabe ale fiecărei game de motoferăstraie fabricate de cei doi producători şi, mai ales, ce întrebări să pui în momentul în care te hotăreşti să-ţi cumperi o drujbă.

De ce am ales doar aceste mărci? Pentru că Husqvarna şi Stihl sunt lideri mondiali, împreună au peste 90{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1} din piaţa de ferăstraie cu lanţ din România, iar distribuitorii lor se găsesc în majoritatea oraşelor.

Aşadar, te-ai hotărât să-ţi cumperi o drujbă şi începi să cauţi modelul potrivit.

Prima întrebare: din ce gamă de produse să aleg?

Producătorii de echipamente forestiere îşi împart produsele în trei game: hobby, standard (semi-profesionale) şi profesionale. Diferenţele dintre ele sunt mari şi este recomandabil să alegi bine categoria în care te încadrezi.

Categoria de drujbe hobby

Sunt cele mai ieftine aparate, dar condiţia să alegi un produs din această categorie este să o foloseşti „foarte ocazional” (de câteva ori pe an), la secţionat buşteni mai subţiri de 15-20 cm şi să o întreţii exact cum scrie în manual.

Gama Husqvarna hobby cuprinde modelele 236 şi 240e, iar Stihl are serile MS 170D, MS 171 şi MS 181.

Diferenţa dintre cele două modele Husqvarna este insesizabilă, cu excepţia preţului. Chiar mai mult, Husqvarna 236 şi 240e sunt echipate cu acelaşi motor în doi timpi. Amândouă sunt produse aflate de ceva vreme pe piaţă, au trecut de bolile copilăriei şi sunt fiabile.

La Stihl, modelul MS 170 D este mai aproapiat de o jucărie, iar modelul MS 181 C-BE are un preţ de listă exagerat. Stihl MS 181 asigură un raport bun preţ/putere, mai ales când îl găsiţi într-o promoţie.

În această gamă de produse, principalul criteriu de selecţie este regimul de folosire a motoferăstrăului.  Dacă îl vei folosi la mai mult de două căruţe de lemne pe an şi o curăţare a livezii, atunci alege un model din gama semiprofesională.

Categoria de drujbe standard (semi-profesională)

Această gamă de mijloc este cea mai potrivită pentru utilizatorii obişnuiţi, care nu îşi câştigă existenţa din tăiatul lemnelor. Intervalul de puteri este între 2 şi 4 cai putere. Au multe din dotările modelelor profesionale şi sunt suficient de puternice pentru majoritatea sarcinilor uzuale dintr-o gospodărie.

Pentru a face o comparaţie în această clasă, mai întâi trebuie să amintesc despre un mit foarte răspândit în rândul fanilor celor două mărci.

Mit: Stihl are doi segmenţi pe piston, deci este mai puternică

Fără să intru adânc în teoria motoarelor în doi timpi, pot afirma că motoarele Stihl cu 2 segmenţi dezvoltă puterea începând de la turaţii mai joase. În schimb motoarele Husqvarna cu 1 segment pe piston, merg la turaţii mai înalte, datorită diferenţei de greutate şi, implicit, a vibraţiilor mai mici ale pistonului.

În cazul unei folosiri corecte a aparatului, când lanţul este introdus în lemn la turaţia maximă, nu există o diferenţă de putere între cele două mărci. Însă cum mulţi utilizatori începători evită să tureze la maxim motorul, înainte de pornirea tăierii, în cazul folosirii unei drujbe Stihl, beneficiază de o rezervă de putere la turaţii mai joase.

Cu siguranţă, modele similare ale celor doi producători, au puteri egale la o folosire corectă. Vizionând demonstraţii filmate cu fierăstrul Husqvarna 55 şi omologul lui Stihl 271 , vei observa că se comportă la fel de bine, în sarcini asemănătoare.

Iar în ultima perioadă, Husqvarna a lucrat la corectarea aceastei probleme, noile motoare X-torq® dezvoltând o putere mai mare, la turaţii joase.

Deci, ce model de drujbă este mai bun?

Husqvarna 55 şi Stihl 271 sunt cele mai versatile modele din această gamă semi-profesională. Fac faţă la orice sarcini uzuale ce apar într-o gospodărie: doborâtul în pădure de arbori pentru lemne de foc, curăţarea şi secţionarea lor, întreţinerea unei livezi de dimensiuni mari, activităţi de dulgherie, etc.

Pentru bugete de criză, Husqvarna 135 este un model mai ieftin, recomandabil în locul unui fierăstrău hobby, iar de la Stihl, modelul MS 231 este recomandat pentru o gospodărie medie.

Categoria de drujbe profesională

Utilizatorii acestor echipamente sunt profesionişti, ce îşi câştigă existenţa din folosirea motoferăstraielor. În general, au lucrat cu ambele mărci şi preferă o marcă sau alta pe baza experienţelor avute în trecut.

Ambii producători pun accentul pe fiabilitate şi ergonomie, modelele din această gamă făcând faţă la cele mai grele sarcini.

Ca şi în cazul altor domenii, gradul de mulţumire al clienţilor depinde foarte mult de costul pieselor de schimb şi al consumabilelor şi, de asemenea, de calitatea servciilor post-vânzare,oferite de distribuitorii celor două mărci.

Cel mai important criteriu de selecţie: serviciile postvânzare

Din păcate, orice drujbă aţi alege, veţi ajunge înapoi la magazin pentru consumabile şi service. Relaţia cu oamenii din acest magazin va determina gradul de mulţumire ce vă rămâne după cumpărarea unei drujbe.

În concluzie, întrebarea corectă ar fi: „Ce magazin local oferă servicii mai bune: Stihl sau Husqvarna?”. Iar pentru a afla răspunsul corect, va trebui să cereţi părerea prietenilor, vecinilor care au deja drujbe şi să mergeţi la magazine să vedeţi exact ce vă oferă.

În felul acesta, experienţa achiziţionării unui motoferăstrău va fi una plăcută, iar utilizându-l, veţi fi mulţumit de alegerea făcută.

0 Comentarii