Cum sa Intretii Corect o Drujba – Ghidul Incepatorului

26 iunie 2018

Daca nu iti castigi painea din taiatul lemnelor si meseria pe care o ai nu te tine 5 zile pe saptamana prin paduri, dar ai avut totusi suficiente motive ca sa-ti cumperi o drujba, merita sa citesti cateva sugestii de utilizare si intretinere ale unei drujbe.

Ma voi referi in special la drujbe Husqvarna si drujbe Stihl, deoarece acestea detin peste 90% din piata, iar regulile sunt valabile si pentru alte marci, chiar si din categoria de drujbe ieftine.

Cum se face rodajul unei drujbe?

Ai ajuns acasa cu drujba cea noua, ai uitat aproape tot ce ti-au spus cei de la magazin, iar manualul este prea gros si nu ai rabdare sa-l citesti. Ai retinut ca trebuie sa faci un rodaj, dar nu mai stii exact cum.
Ce fac cei mai multi in situatia asta? Suna un prieten care detine de ceva timp o drujba si este specialist in domeniul asta. Si in majoritatea cazurilor, sfatul primit este urmatorul: Da-i drumul la aparat si lasa-l sa mearga la relanti vreo doua rezervoare.

GRESIT!

ERONAT!

PENRU A FACE RODAJUL, NU LASATI DRUJBA SA MEARGA IN RELANTI!

Motoarele in 2 timpi sunt proiectate sa functioneze la turatii mari, peste 7000 rpm. La aceste turatii, combustibilul este ars in totalitate, nu se depune calamina pe piston si motorul functioneaza optim.

Rodajul corect al unei drujbe se face in sarcina usoara, taind lemne cu diametre mici (maxim 10-15 cm), pana se consuma primele 3-4 rezervoare de benzina.

Cat ulei se pune in benzina?

O intrebare des intalnita si la care veti auzi foarte multe variante de raspuns.

Motoarele in 2 timpi cu care sunt dotate aceste drujbe, degaja o cantitate apreciabila de noxe in timpul functionarii. La presiunile venite de la organismele de reglementare, producatorii au fost obligati sa reduca poluarea provocata de functionarea acestor motoare.

Pe langa proiectarea unor motoare noi (Husqvarna X-Torq, Stihl 4-Mix), reducerea noxelor s-a facut si prin imbunatatirea compozitiei uleiului de amestec, pentru a se diminua proportia necesara din amestecul cu combustibil.

Toti producatorii serioasi de drujbe: Husqvarna, Stihl, Dolmar, ofera uleiuri de amestec originale, imbuteliate in flacoane cu marca lor (Husqvarna LS+, Stihl HP).

Ei recomanda folosirea unei proportii de 2% ulei, adica 20 ml la un litru de benzina.

Din pacate, in Romania avem o problema legata de calitatea combustibilului pe care il gasim pe la statiile de alimentare. Chiar si producatorii de automobile se plang ca au cele mai mari procente de defecte ale sistemului de alimentare (injectoare) din Europa.

Atunci , pentru a evita o ungere insuficienta a motorului, trebuiesc respectate doua reguli:
1. Alimentati cu benzina proaspata, (nu mai veche de 2-3 saptamani), cumparata de la o statie cu trafic mare de masini.

2. Folositi o proportie de 2,5-3 % de ulei de amestec (25-30 ml la 1 litru de benzina), pentru a fi siguri ca ungerea motorului este suficienta.

 

Acestea sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecte un proaspăt posesor de drujba. Vei evita astfel vizitele nedorite la service, nervii şi cheltuielile prilejuite de reparatiile ce nu se încadrează în garanţiile oferite de producători.

Aştept comentariile tale legate de recomandările făcute în acest articol. Dacă ai întrebări legate de folosirea motouneltelor, te rog să o adaugi mai jos.

2 Comentarii

  1. Oltița Todircă am încercat sa pornesc drujba husgvarna fără ulei în amestec cu benzina. Ce șanse am sa mai pornească?

    Am cumpărat o drujba husgvarna, și am pornit-o încercând sa tai un lemn, dar nu am pus ulei în amestecul de benzină. Am oprit drujba și apoi nu a mai pornit. Am citit în carte și am văzut ca trebuie ulei în amestecul de benzină. Ce șanse am sa mai pornească?

    • Mitrea Mihai

      Depinde cat ati lucrat pana ati oprit-o. Dar daca nu mai porneste, probabil ca demarorul este blocat sau merge foarte usor, cele mai mari sanse sunt sa va luati alta drujba