Ghid de cumparare al unei masini de tuns gazon

Cum alegi masina potrivită, ca să moară vecinii de ciudă când trec pe lângă curtea ta

Cu siguranţă că îţi doreşti un gazon perfect, aşa cum vezi în majoritatea filmelor ce rulează la TV.

De multe ori m-am întrebat daca nu cumva americanii ăştia, au găsit soluţia secretă şi au scăpat definitiv de buruieni şi bălării.

Ok, trezindu-ne din visare si revenind la iarba noastra de acasa, sa vedem cum facem ca şi gazonul nostru să arate ca-n filme. Un covor uniform, verde închis, fără pete maronii sau galbene şi tăiat la înălţimea potrivită.

Şi nu este deloc greu să ai şi în curtea ta, un asemenea gazon de vis. Trebuie doar să-l hrăneşti suficient (udat zilnic) şi să-l tunzi regulat, folosind o masină de tuns gazonul premium.

Iarna fiind dusă de ceva vreme, presupun că ai depăşit etapele mai grele din pregătirea unui gazon ideal: însămânţat, fertilizat, aerat, scarificat etc.

Dacă pentru aceste operatii merita să contractezi profesionişti, pentru tunderea ierbii nu se justifică acest lucru.

Este suficient să respecti intervalele de tăiere şi să alegi maşina potrivita. Vei transforma astfel, o munca chinuitoare şi enervantă, într-o activitate în aer liber şi o ocazie de a te relaxa şi a te distra.

Primul criteriu pentru alegerea unei maşini de tuns iarba este mărimea suprafaţei acoperită cu gazon.
Pentru suprafeţe mici, de 100 – 300 mp, o maşina de tuns gazon manuală este suficientă.

 

Avantajele acestui tip de masina:
– înălţimea de tăiere se poate regla la valori reduse, pâna la aproximativ 10 milimetri;
– tăierea ierbii se face curat, prin forfecare, fără a produce un stres semnificativ plantei.

Dezavantaje:
– Lucrul cu o astfel de maşina presupune un efort fizic, cu atât mai mare cu cât tunderea se face mai rar (ideal ar fi de minim doua ori pe saptamâna).

Oferta de maşini de tuns iarba manuale este mare, plaja de preţuri fiind intre 150 si 800 lei, în functie de dotările tehnice incluse. Husqvarna 54 este un exemplu de o astfel de maşină, ce se poate la cumpara la un pret decent.

La suprafete de gazon medii (200 – 800 mp), se recomandă maşini de tuns iarba electrice. Compacte si usor de manipulat, acestea prezintă toate avantajele aparatelor electrice: le-ai bagat în priza, ai apasat pe buton şi începi lucrul.

Se pot folosi pe orice pantă, nu au limitări de înclinare şi nu prezintă pericol de răsturnare.

 

În general au lăţimi de tăiere de 30 – 40 centimetri şi sunt prevazute cu saci colectori.

 

Principalul dezavantaj este dat de existenţa cablului prelungitor, ce limiteaza drastic spaţiul de folosire.

 

O categorie speciala de astfel de masini sunt roboţii de tuns gazon. Aceştia sunt cele mai avansate echipamente pentru tuns iarba în momentul actual.

Maşinile cu motor termic sunt recomandate pentru suprafeţe medii spre mari (500 – 2000 mp).

Pentru a transforma tunsul gazonului într-o experienţăa placută şi confortabilă, este recomandabil să achizitionezi o maşină de tuns gazonul cu propulsie.

Preţurile pentru o astfel de masina se încadreaza în intervalul 1100 – 2800 lei, modele premium situându-se peste nivelul de 2000 de lei.

Pentru evitarea nervilor şi a frustrărilor inutile, trebuie avut în vedere că o astfel de maşină este dotată cu un motor pe benzina. Secretul unei folosiri îndelungate şi fără incursiuni dese la service, constă în respectarea instrucţiunilor de folosire şi a celor de mentenanţă.

Din păcate, datorita construcţiei motoarelor cu care sunt dotate aceste masini şi a riscului de răsturnare, nu este permisa folosirea lor pe suprafeţe cu o pantă mai mare de 10{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1}.

Pentru terenuri mari: 3500 – 5000 mp, sau cu pante accentuate, de până la 40{a9303593061dd716ca925869f218e5e7502115dee8b101b7d73c4363710653c1}, maşina ideală este robotul automat de tuns gazonul, despre care am pomenit mai sus.

Curţile mari, cu suprafete peste 2000 mp, sunt servite cel mai bine prin cumpărarea unui utilaj multifuncţional, pe care îl puteti folosi pe tot parcursul anului. Vara la întreţinerea gazonului, iar iarna se poate folosi la degajarea zapezii de pe căile de acces. Este vorba despre tractorul de tuns gazon, foarte util pentru joburile din timpul anului .

Revenind la tema articolului, cum alegi o maşină de tuns iarba, din vasta ofertă de pe piaţă?

Ţinând cont de perioada de timp în care îti doresti sa te bucuri de investiţia ta, criteriile după care să te ghidezi ar trebui să fie: marca maşinii şi magazinul de unde o cumperi.

Este bine să alegi un model de la o firmă renumită, deoarece ai siguranţa calităţii superioare, atât ca mod de construire şi asamblare, cât şi în ceea ce priveşte elementele componente ( cuţit, motor, întrerupătoare etc.)

Astfel de mărci au reţele extinse de service-uri autorizate, deţin stocuri suficiente de piese de schimb şi asigură pregătirea personalului tehnic.

Datorita duratei mari de viaţă a produsului, îsi recomand să-l cumperi dintr-un magazin specializat.

 

Încearcă mai multe astfel de magazine şi alege-l pe acela care ţi-a lăsat cea mai bună impresie şi în care îşi va face plăcere să te întorci. Ideal este ca oamenii de acolo să îţi ofere sfaturi utile, avantaje la cumpărare şi un tratament privilegiat în cazul unor intervenţii de service.

Câteva mărci de renume pe care le găseşti în România, din care să alegi: Husqvarna, Honda, Viking şi Partner.

Şi în final, o recomandare valabilă pentru orice achizitie. Sapă pe internet şi află părerile altor deţinători de astfel de utilaje. Cu siguranţă vei găsi ponturi valoroase şi utile.

Dacă informaţiile din acest articol ţi se par utile , te rog lasă-mi un comentariu mai jos. Voi fi bucuros să-ţi răspund personal şi să te ajut să faci o alegere corecta.

0 Comentarii